A klubról


Bakony Fotóklub 1961-ben alakult. 12 fotóamatőr úgy érezte, hogy egymást segítve, egymástól tanulva többre jutnak. A kezdeti sikerek után a taglétszám folyamatosan nőtt, mára azonban többször cserélődött. Az alapítók közül heten még élnek, ketten aktív alkotók. A jelenlegi 48 tagból 25 fő az alkotó fotós (egy aranydiplomás-életműdíjas, egy ezüstdiplomás és három diplomás fotóművész) 20 fő pedig pártolótagként vesz részt a klub munkájában. A klub a Városi Művelődési Központ támogatásával működik, legfőbb feladatának a vizuális kultúrán belül a fotográfia népszerűsítését tekinti. Ennek érdekében együttműködik a Veszprém Megyei Önkormányzat MegyeiKözművelődési Intézetével, a megyén belül működő városi és községi művelődési otthonokkal.
A Bakony Fotóklub alapítója a Pannónia Fotóművészeti Fórumnak, mely a Dunántúl nyolc megyéjének fotósait fogja össze. 2004-ben, hazánk Európai Unióhoz csatlakozásának évében megalapították a Közép-Dunántúli Régióban élő és alkotó fotográfusok számára aKirályi Régió Fotóbiennálét. Rendszeresen szerveznek szerzői esteket. 2003 óta saját fotógalériával is rendelkeznek, ahol havonta más-más szerző mutatkozik be. Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár olvasótermében bemutatott „Hónap Fotója” a legsikeresebb alkotóknak és alkotásoknak ad szereplési lehetőséget. A klub tagjai évenként egy-egy témát közösen dolgoznak fel. Minden szerző szabadon alkothat saját érdeklődési köre, felkészültsége szerint.
A kollektíva számtalan egyéni- és kollekciódíjat nyert országos és nemzetközi pályázatokon. Bemutatkoztak Írországban,Franciaországban, Belgiumban, Dániában, Finnországban, Németországban, Lengyelországban és Romániában.
A fotós sikereken túl a klub elnyerte Veszprém Megye Plakettjét, Veszprém Megyei Jogú Város Pro Meritis díjának arany fokozatát és a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetségének Plakettjét. 2007-ben „Az év fotóművészeti Alkotócsoportja” címet a Bakony Fotóklubnak ítélték alkotó, nevelő munkájáért és a közművelődésben betöltött szerepéért.
További sikereik forrását azokban a fiatalokban látják, akik idősebb társaik segítségével tovább öregbítik a klub és a magyar fotográfia hírnevét.

Mátyus Károly

klubvezető


 

A klub kéthetente hétfőnként 17.000 órakor tartja foglalkozásait a Városi Művelődési Központban (8200 Veszprém, Dózsa Gy. út 2.).

Klubvezető: Mátyus Károly
Művészeti vezető: Láng Tibor
 
Következő foglalkozás:
December 8.: ...  
 
További klubnapok:
  
December 29.: ...